23 august, zi neagră în istoria României

Parcă în nicio zi din calendar nu s-au întâmplat atâtea nenorociri României ca în această zi de 23 august.
Prima nenorocire a fost 23 august 1939 când a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov între URSS şi Germania, practic între comunistul Stalin şi nazistul Hitler. În baza lui, Hitler a atacat Polonia provocând al II-lea Război Mondial, împreună Stalin şi Hitler au desfiinţat Polonia ca stat, iar apoi URSS a ocupat Ţările Baltice, o parte din Finlanda şi în 1940 Basarabia şi Bucovina de Nord de la România.
Tot într-o zi de 23 august dar 1944 s-a deschis calea bolşevizării României pentru 45 de ani, care continuă în forme soft şi azi. Fiindcă nu este pesedismul doar o formă de comunism deghizat?
Da, cele două date au produs efecte care sunt actuale şi azi.
Urmările pactului Ribbentrop-Molotov au fost bătute în cuie în Tratatele de la sfârşitul WW2, respectiv URSS, ţară învingătoare în război a menţinut sub ocupaţie teritoriile pe care le câştigase prin infamul pact Hitler-Stalin.
În 1991 la destrămarea URSS, Ţările Baltice şi o parte din Moldova /Basarabia şi-au declarat independenţa, deşi Moldova nu a scăpat de armatele ruse de pe teritoriul ei.
România a pierdut atunci următoarele teritorii: Bucovina de Nord (cu Cernăuţii), Basarabia şi Bugeacul, în total aprox. 60.000 kmp (cam 20-25% din teritoriu!) cu o populaţie azi de peste 5 milioane de locuitori din care 3 milioane etnici români. Nu mai pun la socoteală Maramureşul de Nord, aflat 2/3 în graniţele Ucrainei şi nici Transnistria....
"Europa noastră", în afară de nişte declaraţii sforăitoare despre democratie, nu a făcut nimic pentru eliminarea efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov. În afară de Ţările Baltice primite în NATO (fără Finlanda...) şi UE, niciuna din ţările jecmănite în 1939 şi 1947 nu a fost ajutată să-şi recapete teritoriile. Ba dimpotrivă, dorinţa păstrării cu orice preţ a relaţiilor cu Rusia a făcut ca Franţa şi Germania să trădeze Ucraina de trei ori(!!), Moldova de două ori (inclusiv acceptarea armatei ruse în Transnistria) şi Georgia o dată şi să piardă teritorii.
Privind înapoi cu mânie nu pot decât să zic: Asta este "Europa noastră" cea mult aşteptată?
Dar va răsări Soarele şi pe uliţa noastră. Un Curcubeu apăruse spre Est acum vreo câţiva ani....

 

Marian Stefanescu – colaborator D’ale Craiovei

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Meniul Zilei in Brasov

Evenimente in Brasov

Cumpară Brichete din Resturi Vegetale - Combustibil Solid

Gaseste-ne pe facebook

 

 

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Actualitate»23 august, zi neagră în istoria României

Cauta categorie