Alegeri în Republica Moldova - Opt candidaţi înscriţi în cursa pentru Preşedinţie

Republica Moldova îşi alege duminică preşedintele, în cursă fiind înscrişi opt candidaţi - Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Ţîcu şi Dorin Chirtoacă.

 

Alegătorii din ţară, dar şi din străinătate sunt aşteptaţi la cele 2143 de secţii de votare. Din numărul total de secţii, 139 sunt deschise în străinătate, iar altele 42, deschise pe teritoriul R.Moldova, sunt destinate alegătorilor din regiunea transnistreană.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrişi 3 287 140 cetăţeni cu drept de vot, dintre care 232 631 - nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării, iar 256 203 sunt cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, reletează Deschide.md..

Secţiile de votare, deschise la ora 7:00,  se închid la ora 21.00. Doar două secţii din străinătate vor avea program special de activitate. Este vorba despre secţia din Baku (Azerbaidjan) care va activa până la ora 18.00, dar şi secţia din Strasbourg (Franţa) care va fi deschisă până la orele 20.00.

Prima secţie de votare care şi-a deschis uşile pentru alegătorii din R.Moldova este cea din Tokyo (Japonia). Ea şi-a început activitatea la ora 00.00 (ora Chişinăului).

Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. Dacă nu este îndeplinită această condiţie, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi clasaţi.

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Meniul Zilei in Brasov

Evenimente in Brasov

Cumpară Brichete din Resturi Vegetale - Combustibil Solid

Gaseste-ne pe facebook

 

 

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Externe»Alegeri în Republica Moldova - Opt candidaţi înscriţi în cursa pentru Preşedinţie

Cauta categorie