Maia Sandu a fost votată, de Parlament, noul premier al Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat sâmbătă pe pagina sa de Facebook că a semnat decretul de numire în funcţia de prim-ministru a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

"În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis sa desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU", a scris Dodon, într-o postare care conţine şi versiunea în limba rusă.

Înainte de a primi mandatul, Sandu a prezentat priorităţile guvernului pe care intenţionează să îl formeze, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului pe care Curtea Constituţională o declarase neconstituţională.

Ea a anuţat "eliberarea statului din captivitate şi curăţarea tuturor instituţiilor de oameni corupţi", "scoaterea ţării din izolarea internaţională şi relansarea dezvoltării economice, readucerea finanţării externe şi ajutorului macro-financiar din partea Uniunii Europene" şi "asigurarea unor condiţii pentru bunăstarea reală a cetăţenilor", relatează Radio Chişinău.

"Astăzi avem şansa unui nou început. Acest Guvern înseamnă reedificarea unui stat şi crearea unor instituţii democratice şi funcţionale. (...) Exista divergenţe între forţele politice din ţară. Nu putem fi siguri de durata mandatului acestui Guvern. Acest Guvern poate fi demis oricând. Avem încrederea ca deputaţii actualului Parlament nu vor merge împotriva propriilor cetăţeni', a declarat Sandu.

Curtea Constituţională decisese deja, sâmbătă, că mandatul actualului parlament de la Chişinău a expirat, iar deputaţii nu mai au dreptul să legifereze, să îşi aleagă organele de conducere sau să îşi îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 66 din Constituţie. Acest articol prevede, printre altele, exercitarea controlului parlamentar asupra puterii executive.

Curtea a hotărât că preşedintele Republicii Moldova "este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate".

Cu toate acestea, Partidul Socialiştilor (PSRM) şi blocul pro-european ACUM au convocat sâmbătă o şedinţă a parlamentului, în care au ales-o preşedintă a legislativului pe socialista Zenaida Greceanîi. La lucrările boicotate de secretariatul parlamentului au participat doar deputaţii PSRM şi ACUM. Curtea Constituţională, sesizată de Partidul Democrat (PDM), a declarat ulterior că alegerea este neconstituţională.

Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu. Noul cabinet de miniştri a fost aprobat unanim, de cei 61 de deputaţi.

Structura noului Guvern este:

Maia Sandu – prim-ministru

Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne

Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare

Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor

Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale

Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Pavel Voicu – ministrul Apărării

Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii

Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei

Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării

Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Învestirea în funcţie a noului Guvern urmează să aibă loc tot astăzi.

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Meniul Zilei in Brasov

Evenimente in Brasov

Cumpară Brichete din Resturi Vegetale - Combustibil Solid

Gaseste-ne pe facebook

 

 

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Externe»Maia Sandu a fost votată, de Parlament, noul premier al Republicii Moldova

Cauta categorie